Web Analytics Made Easy - Statcounter

نمایشگاه تحول صنعت خودرو در روز سوم شهریور و با حضور سید رضا فاطمی امین، وزیر صمت، در نمایشگاه بین المللی تهران آغاز شد. در این نمایشگاه که تا هفتم شهریور ادامه داشت و شرکت‌های مختلف خودروسازی و همینطور دانش بنیان‌های فعال در زمینه خودرو حضور داشتند، از محصولات مختلفی رونمایی شد که یکی از آن‌ها خودروی اقتصادی سایپا بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما جای حواشی هم در این نمایشگاه خالی نبود و شاهد محصولاتی بودیم که نقص فنی و ویژگی های ظاهری آنها حاشیه ساز و ویدیویی از آنها در فضای مجازی دست به دست شد. یکی از این موارد خودروی عجیب شرکت سایپا بود که به لحاظ ظاهری شبیه به دو محصول دیگر این شرکت بود. این خودرو که ظاهرا نمونه اولیه بوده و احتمالا به تولید انبوه نرسیده است از نمای جلویی خودروی ساینا S است و از نمای عقب به تیپا ۲ شباهت دارد.

حاشیه بعدی باز هم به انتشار ویدیویی مربوط بود که یک نقص را در خودروی آریا سایپا نشان می‌داد برف پاک کن شیشه عقب این خودرو به طور کامل قابلیت حرکت و جابجایی نداشت و بلندتر از طول شیشه عقب بود


در همین رابطه با فربد زاوه، کارشناس بازار خودرو گفتگو کردیم تا او ارزیابی خود را از نمایشگاه تحولی خودرو بیان کند.

زاوه می‌گوید: به نظر من شبیه بودن ظاهر یک خودرو با دو خودروی دیگر موضوع مهمی نبود، اما این نمایشگاه بضاعت کل صنعت خودروی ایران بوده است. اگر این نمایشگاه را در حوزه‌های دیگری برگزار کنید نتیجه متفاوتی نمی‌بینید و در حقیقت بضاعت صنعتی کشور ضعیف است.

زاوه با اشاره به تلاش‌های وزارت صمت برای بهبود این شرایط گفت: به طور کلی تلاش‌های وزارت صمت برای تغییر این شرایط خوب است، اما متاسفانه این تلاش‌ها با موقعیت‌های کشور همخوانی ندارد. در فضای عمومی کشور که نگاه مدیریتی به کل اقتصاد توسعه‌ای نیست، نمی‌توان تنها یک بخش را توسعه داد.

او می‌گوید: همین که تلاش‌هایی در این زمینه صورت گرفته که مجموعه‌ها پیشرفت کنند نکته مثبتی است، اما برای اینکه دید این تلاش‌ها اقتصادی است یا خیر و یا اینکه به نتیجه درستی می‌رسد باید صبر کرد. بعد از مدت‌ها دو خودروساز کشور تصمیم گرفتند رقابت را کنار بگذارند و در همکاری با یکدیگر یک محصول را توسعه دهند و در یک پلتفرم مشترک کار کنند که نکته مهم دیگر این نمایشگاه بود.

صنعت خودرو، سردرگم در سیاست های دوگانه

امیرحسن کاکایی، کارشناس خودرو گفت: صنعت خودرو به خصوص ایران خودرو و سایپا تحت امر سیاست گذاری‌هایی است که باعث ایجاد سردرگمی شده است. از طرفی دولت نسبت به واگذاری سهام این دو شرکت و خصوصی سازی آنها صحبت می‌کند و از طرف دیگر روی مسائلی مانند اشتراک این دو شرکت و حتی دیگر خودروسازها نظر می‌دهد.

کاکایی معتقد است مدیران عامل این دو شرکت که مستقیما توسط وزیر صمت انتخاب می‌شوند، به دنبال این هستند که نظرات وزیر را دنبال کنند. به همین دلیل کارهایی که قرار است دو سال آینده عرضه شوند را با عجله رونمایی می‌کنند و از بین آنها چنین اتفاقاتی مثل نقص فنی و ظاهری خودروها اتفاق می‌افتد.

این کارشناس خودرو می گوید: در صنعت خودرو زحمت‌های زیادی کشیده می‌شود، اما این نمایشگاه‌ها کمکی به صنعت خودرو نمی‌کند. زیرا نمایشگاه‌ها با عجله و پشت سر هم برگزار می‌شوند و فقط هزینه بر و زمان بر است. صنعت خودرو باید نمایش داشته باشد، اما نه مثل نمایشگاه هایی از این قبیل، زیرا اینگونه رویدادها بیشتر به صنعت خودرو آسیب می‌زنند. نمایش واقعی در عرصه بازار و عمل است.

مسئله‌ای که در حال حاضر وجود دارد این است که مسئولان به شرایطی که صنعت خودرو در آن قرار گرفته از جمله تحریم بی توجه هستند و زحمات را نادیده می‌گیرند و به صنعت خودرو ناسزا می‌گویند. اگر صنعت فولاد در کشور مشکل دارد و کیفیت خودرو به دلیل کیفیت فولاد به اندازه کافی مناسب نیست، باید تنها صنعت خودرو را مقصر بدانیم؟ باید از مسئولان پرسید با توجه به اینکه سال گذشته سال پشتیبانی از تولید و مانع زدایی بوده چه اقدام موثری برای بهبود وضعیت تولید انجام داده اند.

بیشتر بخوانید: طرح دولت برای واردات خودرو، یعنی ۵۰هزارمیلیاردتومان رانت

۲۲۰ ۲۵۶

کد خبر 1668794

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: خودروسازان واردات خودرو ایران خودرو صنعت خودرو تلاش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۹۰۲۰۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایشگاه خودروی پکن/ چین به دنبال تسلط بر بازار خودروهای برقی (فیلم)



موضوع و محور نمایشگاه خودرویی پکن 2024، خودروهای مدرن عصر جدید است.

به گزارش عصرایران به نقل از الجزیره، بسیاری از خودروسازی های جدید چین معتقدند که در این دوران خودروهای چینی، بازارهای جهان را تحت تاثیر خود قرار می دهند.

چین در حال حاضر بزرگترین تولید کننده خودرو در جهان است و یکی از پیشروترین کشورها در تولید باتری خودروهای برقی است.

سیاستمداران آمریکایی ورود خودروهای ارزان برقی به کشور خود را تهدیدی برای صنایع و امنیت ملی می‌دانند و چین را به غرق کردن بازار با محصولات سبز  تولید شده از سوبسید دولتی متهم می‌کنند.

جزئیات بیشتر را در تصاویر گزارش ببینید.

 

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: ترکیب فناوری و تجمل در نمایشگاه خودرویی پکن (+عکس) رنو کوئید، الکتریکی جدید و ارزان به بازار می آید (+عکس) بزرگترین خودروی برقی جهان رونمایی شد

دیگر خبرها

  • پتانسیل بازار آفریقا برای خودروهای اقتصادی سایپا
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • تصاویر عجیبی از خودروی سانتافه در نمایشگاه خودروی پکن + تصاویر
  • نمایشگاه خودروی پکن/ چین به دنبال تسلط بر بازار خودروهای برقی (فیلم)
  • سایپا سیتروئن C۵ Aircross را در ایران مونتاژ می‌کند
  • خودروهای الکتریکی آینده به صحنه آمدند
  • قیمت جدید ۲۲ محصول ایران خودرو و سایپا در بازار + جدول
  • حواله خودروی جانبازان هم‌قیمت خانه در نیاوران
  • ۱۰ ماشین آلمانی برتر تاریخ که شاهکار‌های مهندسی عرصه خودروسازی به شمار می‌آیند
  • هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی خودرو پکن: سکوی پرتاب نوآوری و تحول در صنعت خودرو (+گزارش تصویری)