Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-28@22:21:03 GMT

تیم فوتبال سایپا مثل ماشین‌هایش نامطمئن

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۳۲۵۴۶

به گزارش تابناک ورزشی؛ دومین شرکت بزرگ خودروسازی ایران سالهاست که شعار مطمئن را برای تبلیغ محصولات اغلب ضعیف کیفی‌اش انتخاب کرده است اما جالب است بدانید تنها چیزی که از این شرکت ثبات و دوام داشته، تیم فوتبالش بوده که هیچگاه از لیگ برتر سقوط نکرده است اما حالا این رکورد با مدیران ناکارآمد و غیرورزشی در حال شکستن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  وضع تیم سایپا در جدول رده‌بندی لیگ برتر فوتبال به قدری حساس شده است که اگر در هفته‌های باقیمانده حتی یک امتیاز هم از دست بدهد امکان سقوط این تیم به لیگ پائین‌تر وجود دارد.
ذوب آهن هم مانند سایپا خطر سقوط را کاملاً لمس می‌کند و باید در مسابقات باقیمانده تمام توان خود را برای بقا صرف کند.
این دو باشگاه و چند باشگاه متمول دیگر سال‌هاست در فوتبال ما سرمایه‌گذاری می‌کنند و رونق فعلی فوتبال باشگاهی مدیون حضور همیشگی این باشگاه‌هاست ولی چرا باشگاه مجهز و با امکاناتی مانند سایپا برای بقا در لیگ برتر کارش به اما و اگر می‌کشد؟
بر خلاف باشگاه‌های پرطرفدار مانند پرسپولیس ، استقلال که همواره با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کنند، باشگاه‌هایی مانند سایپا ، پیکان، ذوب آهن و… بدون داشتن دغدغه مالی سال‌هاست به کار خود ادامه می‌دهند ولی علیرغم برخورداری از امکانات نرم افزاری و سخت افزاری مناسب، نه در زمین و نه در خارج از زمین فوتبال نمی‌توانند به نحو شایسته موفق عمل کنند و همواره در میانه جدول حضور دارند و کسی هم نمی‌پرسد چرا نتایج تیم با امکانات باشگاه همخوانی ندارد؟
حتی برنامه ریزی مناسبی هم برای استفاده بهینه از این امکانات به منظور آموزش رده‌های پایه نمی‌شود و فعالیت‌های محدودی دارند که در این رده هم حاصل فعالیت‌ها تناسبی با امکانات باشگاه ندارد. سایپا، پیکان، ذوب آهن و … به دلیل برخورداری از زیر ساخت‌های قوی، به نوعی سرمایه ملی محسوب می‌شوند که حفظ و نگهداری از آنها واجب است.
متأسفانه به دلیل دخالت‌های غیر منطقی افراد و سازمان‌های خارج از تشکیلات اصلی مدیریت این شرکت‌ها در انتخاب هیأت مدیره و مدیرعامل باشگاه، تقریباً مدیریت شرکت به شکل واقعی بر عملکرد باشگاه نظارت نداشته و در عمل اختیار زیادی برای سر و سامان دادن به تشکیلات مدیریتی باشگاه ندارد. با نگاهی به اسامی مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره این باشگاه‌ها در سال‌های گذشته معلوم می‌شود که عزل و نصب‌ها ارتباطی به نحوه مدیریت و نتیجه به دست آمده در فوتبال نداشته و کاملاً غیر ورزشی است.
اگر روند فعلی اداره این باشگاه‌ها ادامه داشته باشد، به زودی به دلیل استهلاک تجهیزات و نداشتن انگیزه مدیریت اصلی شرکت برای به روز کردن امکانات باشگاه، شاهد کاهش اثرگذاری آنها در ورزش خواهیم بود. همانطور که ممکن است سال بعد سایپا یا ذوب آهن را در لیگ برتر نداشته باشیم.

منبع: روزنامه اطلاعات

منبع: تابناک

کلیدواژه: کرونای دلتا بحران آب طالبان موج پنجم کرونا باشگاه سایپا سقوط شرکت سایپا کرونای دلتا بحران آب طالبان موج پنجم کرونا باشگاه ها لیگ برتر ذوب آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۳۲۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از کوچه‌باغ تا باغ‌کاجی | طرشت هنوز به باغ‌هایش معروف است

همشهری آنلاین – حسن حسن‌زاده: پیامدهای توسعه شهرنشینی از دهه ۵۰ به بعد گریبان طرشت زیبا را هم گرفت و طولی نکشید که باغ‌های انبوه این گستره نیز یک به یک جای خود را به خانه‌ها و خیابان‌ها دادند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

اگرچه طرشت با روزگار طلایی خود فاصله بسیار دارد، اما هنوز هم این محله با باغ‌هایش شناخته می‌شود و هنوز هم کوچه‌باغ‌هایی با دیوارهای کاهگلی دارد که موسفیدان محله را با خود به روزگار گذشته طرشت می‌برد. رضا طرشتی‌نژاد، یکی از اهالی قدیمی طرشت، در این‌باره می‌گوید: «اکنون از باغ‌های طرشت ۵۱ قطعه باقی مانده، اما روزگاری شمار باغ‌های طرشت چند ده برابر این تعداد بود که با ۵ قنات پرآب و همیشه جاری این آبادی معیشت ساکنان قدیمی طرشت را تامین می‌کرد. از این تعداد اما شمار زیادی از باغ‌های طرشت در اثر توسعه شهرنشینی، توسعه ساخت‌وسازها در اراضی بالادست و تغییر مسیر قنات‌ها سرنوشتی جز نابوی و تغییر کاربری نداشتند.»

با وجود این، هنوز در طرشت می‌شود از باغ‌های باقی‌مانده از دوران گذشته آبادی سراغ گرفت. اگرچه ضلع شمالی بلوار شهید رسول چوبتراش که روزگاری مملو از باغ‌های سرسبز بود اکنون در سیطره آپارتمان‌ها قرار دارد، اما در ضلع جنوب و شمال‌شرقی این بلوار باغ‌های قدیمی طرشت باقی مانده‌اند.

طرشتی‌نژاد می‌گوید: «نام این محدوده در گذشته «کوچه‌باغ» بود. محلی مملو از باغ‌های میوه؛ از باغ توت و انار تا انجیر و گاهی هم خرمالو که خانه‌های گلی و قدیمی طرشت در دل آنها قرار داشت. چند باغ قدیمی و معروف طرشت نیز در محدوده کوچه باغ قرار داشتند؛ از جمله باغ حاج عبدالله، قاسم سالار، حاج رحمت حسین‌مردی و...که اکنون برخی از آنها از میان رفته و تعداد اندکی که باقی مانده‌اند برای اهالی قدیمی طرشت یادآور خاطرات کوچه‌باغ‌اند.»

معیشت ساکنان قدیمی طرشت نیز با باغداری و فروش میوه‌های مرغوب آبادی در محدوده معروف به سه راه طرشت گره خورده بود. طرشت علاوه بر میوه‌های خرمالو، انجیر، شاتوت و گردو، توتستان‌های بزرگی داشت که از آن توتستان‌ها انگشت‌شمار باقی مانده است. طرشتی‌نژاد می‌گوید: «توت‌ها و میوه‌های مرغوب طرشت، علاوه بر تهران، به شمال کشور نیز فرستاده می‌شد و تهرانی‌ها نیز برای خرید میوه به طرشت مراجعه می‌کردند. اکنون نیز فروش توت در حاشیه خیابان تیموری یادگاری از همان دوران است که توتستان‌های وسیع آبادی معیشت بسیاری از باغداران و کارگران را تامین می‌کرد.»

طرشتی‌نژاد درباره دیگر باغ‌های معروف طرشت می‌گوید: «از دیگر باغ‌های معروف طرشت می‌شود به باغ وقفی که توت و گرد و انار داشت اشاره کرد و یا از باغ ‌کاجی که اکنون نیز وجود دارد و کوچه‌ای به همین نام در طرشت داریم.»

کد خبر 846639 برچسب‌ها تاریخ - باستان‌ شناسی محله هویت شهری همشهری محله باغ و باغبانی

دیگر خبرها

  • اینتر ۲ - ۰ تورینو/ قهرمان به پیروزی‌هایش ادامه می‌دهد + فیلم
  • پتانسیل بازار آفریقا برای خودروهای اقتصادی سایپا
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • از کوچه‌باغ تا باغ‌کاجی | طرشت هنوز به باغ‌هایش معروف است
  • سایپا سیتروئن C۵ Aircross را در ایران مونتاژ می‌کند
  • عکس| دو تصویر ناب از «ماشین دودی»؛ نخستین لوکوموتیو ایران
  • نامطمئن بودن روش پیکر تراشی برای لاغری
  • جام حذفی فوتبال / رستگاری ملوان در دقیقه ۱۱۹
  • قاسمپور: با این واگذاری فصل آینده قرارداد بازیکنان ۴۰-۵۰ میلیارد است/مگر فولاد خوزستان کم هزینه کرده که اینجای جدول است؟
  • (ویدیو) ژنرال سابق اسرائیلی: فکر نمی‌کردیم ایران با موشک‌هایش به ما حمله کند